Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 3.4]

Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı)

Kirpik dibi iltihabı (blefarit) toplumda sık olarak görülmektedir. Kirpik diplerinde kepeklenme, kaşıntı, kızarıklık, kirpiklerin dökülmesi ve zayıflaması en sık görülen bulgulardır.

Blefarit floramızda sık bulunan mikroorganizmaların kirpik diplerine yerleşmesi ile olabileceği gibi, seboreik dermatit denilen cilt problemine sekonder olarak görülebilir.

Bazen iki durumun birlikte görülmesi ile mixt formda olabilir. Kirpik diplerinde yağ salınımı yapan bezleri etkileyebilir.

Bu bezlerin enfekte olması ile arpacık görülebilir. Arpacıklar kist (şalazyon) haline dönüşebilir, bu durumda ameliyat ile kistlerin drenajı gerekebilir.

Blefarit uzun süre devam ederse yağ sekresyonu yapan bezlerin kanalları tıkanıp kuru göze neden olabilir. Bu durumda hastanın gözlerinde yanma, batma, gün içerisinde artan kızarıklık olur. Blefaritin tedavisinde en önemli basamak kirpik dibi hijyenini sağlamaktır.

Kirpik diplerini temizlemek için özel şampuan kullanılması gerekmektedir. Bunun yanında enfeksiyon var ise antibiyotik damla ve merhemler kullanılabilir.

Arpacıklar kist (şalazyon) haline dönüşebilir, bu durumda ameliyat ile kistlerin drenajı gerekebilir.

Blefarit uzun süre devam ederse yağ sekresyonu yapan bezlerin kanalları tıkanıp kuru göze neden olabilir. Bu durumda hastanın gözlerinde yanma, batma, gün içerisinde artan kızarıklık olur.

Blefaritin tedavisinde en önemli basamak kirpik dibi hijyenini sağlamaktır. Kirpik diplerini temizlemek için özel şampuan kullanılması gerekmektedir. Bunun yanında enfeksiyon var ise antibiyotik damla ve merhemler kullanılabilir.

Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı) Geçmez İse Göze Zarar Verir Mi?

Kirpik dibi iltihabı mutlaka tedavisi yapılması gerekmektedir. Eğer tedavisi yapılmadığı zaman kirpik diplerinde oluşan mikroorganizmamalar kirpik diplerine zarar verirler ve kirpiklerinin dökülmesine neden olurlar.

Hastalar kirpikleri döküldüğü zaman bundan rahatsız duyacaktır. Asıl önemli faktör kirpik diplerinde yağ salınımına sağlayan bezlerin kanallarının ağızları bulunmaktadır.

Enfeksiyon olduğunda kanalların ağızlarında oluşan tıkanıklar yağ salınımının azalmasına neden olur. Yağ salınımının azalması göz yüzeyinin daha çabuk kurumasına neden olur ve hastalarda kuru göz olur.

Bu da kuru göze bağlı gözle ilgili ciddi sıkıntılar oluşmasına neden olabilir. Göz yüzeyinde enfeksiyonlara meyil çok artar.

Kornea iltihaplar ve konjonktiva iltihaplar daha sık görülür. Eğer kornea iltihaplar daha sık olursa korneayla ilgili çok ciddi sıkıntılar olabilir ve hatta göz kaybına kadar giden durumlar karşımıza çıkabilir.

Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı) Kalıcı Mıdır?

Kirpik dibi iltihabında 2 neden söz konusundur. Birincisi kişinin cildine bağlı nedenler ki bu seboreik dermatit olan bireylerde görülen kirpik dibi iltihaplarıdır.

İkincisi ise mikroorganizmalara bağlı bunlarda da en çok etiyolojide söz konusu olan faktör stafilokoklardır.

Mikroorganizmaların bu bölgede oturması ve buna bağlı olarak kirpik diplerinde enfeksiyon yapması söz konusudur.

Eğer bir enfeksiyon varsa bu blefarit enfeksiyonun tedavisi hastalığın rahatlamasına ve geçmesini sağlayacaktır.

Enfeksiyon değil de bir cilt problemi skonder olarak karşımıza çıkarsa kirpik dibi iltihabı bu durumda bunun sürekli tedavisinin yapılması kirpik diplerinin temizlenmesi gerekmektedir.

Bu kişiler özellikle seboreik dermatit olan kişiler için uzun solukludur ve tedaviler kalıcıdır.

Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı) Kremi İşe Yarar Mı?

Blefarit tedavisinde kirpik diplerinin temizlenmesi nemlidir. Şampuanlarla temizleme yapılır. Eğer enfeksiyon varsa enfeksiyona yönelik antibiyotikli kremler kirpik diplerine uygulanması gerekmektedir.

Yine suni gözyaşları yardımcı tedavi olarak blefaritin tedavisinde kullanılmaktadır.

Kirpik dibi iltihabı gidermeye yönelik antibiyotik dışında uygulanan krem türü tedaviler veya kozmetik tedaviler mevcut değildir.

Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı) Nasıl Anlaşılır?

Kirpik dibi iltihabı klinik olarak hastaların göz kapaklarının çevresinde kepeklerin olması ve kirpik diplerinde kepeklerin olması ile bulgu verir.

Bunun dışında bu kepeklerin olduğu kısımlarda kaşıntı olur. Yine kirpik diplerindeki yağ salınımı yapan kanalların ağızlarının tıkanmasına bağlı olarak hastalarda kuru göz bulguları olur.

Bu da yanma, batma, ışık hassasiyeti şeklinde bulgularla hasta klinik olarak hekime gelir.

Biyomikroskopik muayene yaptığımız zaman kirpik diplerinde kepeklerin görülmesi, kirpiklerin dökülmesi, kirpiklerin bulunduğu alanlarda ülseri alanların olması, kirpiklerin zayıf olması ve renklerinin açılması gibi bulgular çoğu zaman blefarit tanısını koyduran bulgulardır.

Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı) Nasıl Geçer?

Kirpik dibi tedavisi yapıldıktan sonraki süreçte önemli olan durum kirpiklerin temiz kalmasını sağlamaktır.

Bunun için hasatların blefaritleri düzeldikten tedavileri yapıldıktan sonraki süreçte bile kirpik diplerini temizlemeleri gerekir.

Bazen cilt problemlerine bağlı olarak kirpik diplerinde iltihap olduğu için özellikle bu grup hastaların seboreik dermatit olan hastalarda tedavinin geçmesi için herhangi bir süre yoktur.

Bu kişilerin mutlaka ömür boyu kirpik diplerini temizlemeleri gerekmektedir. Kirpik dibi temizliğinde kullanılan şampuanların kullanılması uygun olacaktır.

Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı) Tedavisi Nasıldır?

Blefarit kirpik dibi iltihabıdır. Kirpik diplerinde iltihap olduğu zaman hastalarda kaşıntı, kepeklenme gibi bulgular gözükebilir.

Bunlarda tedavi şu şekilde olmaktadır; özellikle bu kepeklerin alınması temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için kirpik diplerine özel şampuanlarla kirpik diplerinin temizlenmesi gerekir.

Kirpik diplerinde yağ salınımını sağlayan bezler olduğu için bu bezlerin kanalları blefarit durumunda tıkanabilmektedir.

Kirpik diplerinde yağ salınımına neden olan bezler tıkanırsa hastada kuru göz semptomları olur. Bu yüzden tedavide kuru göze yönelik tedavilerinde kirpik dibi temizliğine eklenmesi gerekir.

Suni gözyaşları verilmesi gerekmektedir. Eğer bir enfeksiyona sekonder bir kirpik dibi iltihabı mevcut ise beraberinde antibiyotik tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Yani kirpik diplerinin temizliği, antibiyo terapi ve suni gözyaşlarını verilmesi temel tedavilerdir.

Bunun yanında sıcak uygulamalar yapılıp kirpik diplerindeki kurutların yumuşatılması ve bu şekilde temizlenmesi yine sıcak uygulamalarla yağ salınımını yapan bezlerinin sertleşmiş olan yağlarının kanallardan akışkanlığının sağlanması da tedaviler arasındadır.

2 Comments to “ Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı)”

  1. Yunus Kara says :Cevapla

    Merhaba 58 yaşında gözlük kullanan bir beyim. Gözlük derecelerim çok yüksek değil. 2-3 yıldır. Kirpik diplerinde iltihaplanmanın olduğu hep söylendi. Sürekli tedavi gördüm. Hem iyileşmedi hemde son üç aydır, gözlerimde yaşarmalar olmaya başladı. Halende şikayetlerim devam ediyor. En son “lotebra %0,5+%0,3,Novaqua%1,4+%0,6 ve EMODEX kullanıyorum. Bunlarla beraber günde 3_4 defa bebe şampuanı ile kirpik diplerini yıkıyorum. Ayrıca ılık çaylada pansuman da yapıyorum. Bunlara ilaveten göz kanallarını sık sık masaj yapıyorum biriken yaşlar böyle tahliye oluyor ama sonra yine eskisi gibi oluyor. Sabırla bu uygulamalara devam ediyorum. Bu yapılanlar zamanla netice verir mi. Yoksa başka bir yöntem mi denemeliyim. Bir başka Dr. Silikon koyalım bir süre idare eder dedi.
    Lütfen bana yardımcı olur, yol gösterirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

  2. Sevim çakmak says :Cevapla

    Yunus bey merhaba
    Öncelikle geç cevap yazmak durumunda kaldığım için özür dilerim. Kirpik dibi tedavisinde kullanılan antibiyotik ve antiinflamatuar ilaçlar kısa bir süreliğine enfeksiyon kontrol altına slınıncaya kadar kullanılır. Uzun süre sadece suni göz yaşı kullanabilirsiniz. Kirpik dibi temixliğinde bebe şampuanı yerine kirpik dibi temizliği için özel şampuan kullanmanız iyi olacaktır
    İyi günler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı