Gözyaşı tıkanıklığı, boşaltım sisteminin başlangıç kısmında olabileceği gibi, sisteminin herhangi bir yerinde olabilir.
Erişkin hastalarda tıkanıklığın en çok olduğu kısım gözyaşı kesesi ile burun arasındaki borucuk sisteminde görülür.
Halk arasında gözyaşı damar tıkanıklığı olarak bilinir. Gözyaşı boşaltım kanalı tıkanıklığında en belirgin şikayet sulanmadır.
Kese bölgesine basıldığında enfekte sekresyon göze doğru boşalabilir.
Kanal tıkanıklığı ile beraber enfeksiyon riski artar. Gözyaşı kesesinin bulunduğu burun kökü hizasında kızarıklık, şişlik, ağrı şikayeti mevcut ise enfeksiyon söz konusudur.
Bu durumda geç kalınmadan ilaç tedavisinin verilmesi gereklidir. Aksi taktirde enfeksiyon göz çukurunun olduğu alana yayılabilir. Hastanın gözünün görmesi riske girebilir.
Gözyaşı kanal tıkanıklığının tedavisi, kanalın tıkanıklık bölgesine göre değişir. Kanalın göz kapaklarındaki giriş kısmındaki tıkanıklıklarda kanalı genişletme için özel olarak hazırlanmış, silikon materyaller takılır.
Bu ortası delik silikon tıkaçlar üç ay sonra çıkartılır ve kanalın açıklığı bu şekilde sağlanabilir. Silikon tıkaçlar dışında kanalın giriş kısmındaki gözyaşı kanal tıkanıklıkları ameliyatı ile açılma sağlanabilir.
Gözyaşı kesesi sonrası görülen tıkanıklıklarda ise ameliyat uygulanması gerekir. Bu ameliyatlar göz kapağı ile burun kök kısmından cilt yolu (eksternal dakriyosistorinostomi) ile yapılabildiği gibi, burun içerisinden ( endoskopik) ve laser ile olabilir.
Bu yöntemler içerisindeki yöntemlerden birisi de cilt yolu ile yapılan eksternal dakriyosistorinostomi ameliyatıdır.
Endoskopik yoldan yapılan dakriyosistorinostomi ameliyatı her hastaya uygun değildir. Öncesinde burun içinin muayenesi ve kanal tıkanıklığının seviyesinin tespitine göre uygulanır.
Kanal tıkanıklığında uygulanan tedavi cerrahidir. İşlem cilt yolu ile (eksternal) veya burun yolu ile endoskopik yapılabilir.
Merhaba 4 aydır gözyaşım sürekli akıyor gözyaı kanalında daralma varmıs 10 gün önce ameliyatla açtılar bir gözüm geçti bir gözümden hala yaş geliyor gözden sıvı verildiğinde boğazımdan sıvı geliyor ama sorun neden hala devam ediyor acaba bi bilginiz var mdır