Click to rate this post!
[Total: 27 Average: 3.9]

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı ve Sulanma

Gözyaşı kanal tıkanıklığı, göz yüzeyinde oluşan gözyaşının boşaldığı sistemde olan tıkanıklardır. Gözyaşının aktığı, göz kapaklarının iç kısımlarında bulunan delik şeklindeki açıklıklardan sonra borucuk sistemleri ile buruna açılan bir boşaltım sistemi mevcuttur.

Göz yüzeyinde oluşan sıvı bu sistem aracılığı ile buruna akar. Gözyaşı boşaltım sisteminde olan tıkanıklıklarda gözyaşı buruna akamadığı için göz kapaklarının iç kısmından yanaklara doğru dışarı akar.

Gözyaşı tıkanıklığı, boşaltım sisteminin başlangıç kısmında olabileceği gibi, sisteminin herhangi bir yerinde olabilir.

Erişkin hastalarda tıkanıklığın en çok olduğu kısım gözyaşı kesesi ile burun arasındaki borucuk sisteminde görülür.

Halk arasında gözyaşı damar tıkanıklığı olarak bilinir. Gözyaşı boşaltım kanalı tıkanıklığında en belirgin şikayet sulanmadır.

Kese bölgesine basıldığında enfekte sekresyon göze doğru boşalabilir.

Kanal tıkanıklığı ile beraber enfeksiyon riski artar. Gözyaşı kesesinin bulunduğu burun kökü hizasında kızarıklık, şişlik, ağrı şikayeti mevcut ise enfeksiyon söz konusudur.

Bu durumda geç kalınmadan ilaç tedavisinin verilmesi gereklidir. Aksi taktirde enfeksiyon göz çukurunun olduğu alana yayılabilir. Hastanın gözünün görmesi riske girebilir.

Gözyaşı kanal tıkanıklığının tedavisi, kanalın tıkanıklık bölgesine göre değişir. Kanalın göz kapaklarındaki giriş kısmındaki tıkanıklıklarda kanalı genişletme için özel olarak hazırlanmış, silikon materyaller takılır.

Bu ortası delik silikon tıkaçlar üç ay sonra çıkartılır ve kanalın açıklığı bu şekilde sağlanabilir. Silikon tıkaçlar dışında kanalın giriş kısmındaki gözyaşı kanal tıkanıklıkları ameliyatı ile açılma sağlanabilir.

Gözyaşı kesesi sonrası görülen tıkanıklıklarda ise ameliyat uygulanması gerekir. Bu ameliyatlar göz kapağı ile burun kök kısmından cilt yolu (eksternal dakriyosistorinostomi) ile yapılabildiği gibi, burun içerisinden ( endoskopik) ve laser ile olabilir.

Bu yöntemler içerisindeki yöntemlerden birisi de cilt yolu ile yapılan eksternal dakriyosistorinostomi ameliyatıdır.

Endoskopik yoldan yapılan dakriyosistorinostomi ameliyatı her hastaya uygun değildir. Öncesinde burun içinin muayenesi ve kanal tıkanıklığının seviyesinin tespitine göre uygulanır.

Kanal tıkanıklığında uygulanan tedavi cerrahidir.  İşlem cilt yolu ile (eksternal) veya burun yolu ile endoskopik yapılabilir.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Gözyaşı kanal tıkanıklığı ameliyatı özellikle erişkinlerde yapılan oldukça teferruatlı bir ameliyattır. Çünkü gözyaşı kanalını buruna açılan yeni bir kanal oluşturmak gerekir.

Bu yüzden kemik pencereyi yeniden oluşturup yeni bir açıklık yapmak zorunda olduğumuz için ameliyat süresi ortalama 1 saat kadardır.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Kendiliğinden Açılır Mı?

Gözyaşı kanal tıkanıklığı bebeklerde ilk 1 yıl içerisinde %90 oranında masaj ile ya da kendiliğinden açılabilir.

Eğer mevcut olan tıkanıklık hafif düzeyde zar şeklinde bir tıkanıklık ise kendiliğinden açılmaktadır. Ama bazı sendromik bebeklerde kemiksel tıkanıklık veya ciddi bir tıkanıklık varsa açılmasını beklemiyoruz.

Erişkinlerde gözyaşı kanalı ise kendiliğinden açılmasını beklemiyoruz. Bazı hastalarda özellikle sinüzal enfeksiyon varsa maksiller sinüste enfeksiyon varsa bu enfeksiyona sekonder başlangıç derecede bir tıkanıklık var ise enfeksiyonun tedavi edilmesi tıkanıklığın açılmasını sağlayan nadir bir durumdur.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Sebepleri Nelerdir?

Gözyaşı kanal tıkanıklığı sebepleri çocuklarda doğuştan olmaktadır. Gözyaşı kanalının buruna açıldığı kısımda ki mebranöz bir blokaj söz konusudur. Buna bağlı olabilmektedir.

Erişkinlerde tıkanıklık ise genellikle konjonktival kesede olan enfeksiyonlar veya kirpik diplerindeki enfeksiyon ajanlarının gözyaşı kesesine ve gözyaşı kanallarına gelmesi ve burada önce bu borucuk sisteminde yapışıklık oluşmasına bağlı olarak görülebilmektedir.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavisi Nasıldır?

Gözyaşı kanal tıkanıklığının tedavisinde çocuklarda ve erişkinlerde olarak tedaviyi ikiye ayırmak gerekir. Çocuklarda özellikle yeni doğan döneminde görülen gözyaşı tıkanıklığının tedavisi ilk olarak bu dönemde tedavi masajdır.

Eğer enfeksiyon varsa enfeksiyona yönelik antibiyotikler kısa süreli uygulanabilmektedir. Erişkinlerde gözyaşı kanal tıkanıklığı mevcut ise ve eğer enfeksiyon tablosu yoksa tedavisi tamamen cerrahidir.

Ameliyatla kanalın açılması gerekmektedir. Enfeksiyon tablosu var ise öncelikle enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekir.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Teşhisi Nasıl Konulur?

Kanal tıkanıklığı olan hastalarda klinik olarak göz yaşları dışarı doğru akmaktadır. Hasta bundan oldukça şikayetçidir. Çünkü bu durum günlük hayatını tamamen zorlaştırmaktadır.

Kitap okurken, dışarıda dolaşırken, televizyon seyrederken hastanın gözyaşı dışarı doğru aktığı için sürekli silme ihtiyacı duymaktadır.

Birinci tanı klinik olarak zaten hastanın gözyaşı dışarı doğru akması gözyaşı tıkanıklığı olduğunu düşündürmektedir.

İkinci ise laboratuvar olarak hastanın klinik olarak gözyaşı kanal tıkanıklığı olup olmadığını anlamak için bir lavaj testi yapıyoruz. Burada lavajda gözyaşı kanallarına sıvı verilmektedir.

Eğer sıvı buruna veya genize geçmiyorsa bu durumda kanalın tıkalı olduğuna karar verebiliriz. Gözyaşı kanallarına lavaj yaptığımızda sıvı zaten buruna geçmeyip geriye doğru çıkıyorsa klinik olarak kanalın tıkalı olduğunu anlıyoruz.

Bunun dışında laboratuvar olarak radyolojik testlerde yapılabilmektedir.

Gözyaşı kanallarında tıkanıklık varsa neden tıkanık olduğu veya başka bir nedeni, tümöre kitleye bağlı olup olmadığı, gözyaşı kanallarında bir tümöral oluşum olup olamadığı daha ayrıntılı radyolojik çalışmalara ihtiyacımız vardır.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığında Bitkisel Tedavi

Gözyaşı kanal tıkanıklığında enfeksiyon varsa medikal olarak ilaçlarda tedavi edebiliriz. Gerek sistemik antibiyotikler gerek topikal antibiyotikler ve anti famital ilaçlardan faydalanabiliriz.

Kronik olgularda ise gözyaşının tamamen dışarı aktığı ve enfeksiyon olmadığı olgularda tedavimiz genel olarak cerrahidir. Ameliyat ile kanal tıkanıklığı tedavi edilebilmektedir.

Halk arasında yanlış olarak bilinen bitkisel olarak tedavi uygulanabilir mi şeklinde bir durum vardır. Gözyaşı kanal tıkanıklığının bitkisel tedavisi yoktur. Böyle bir tedavi yöntemi mevcut değildir.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Ameliyatı Sonrası Nasıldır?

Erişkinlerde gözyaşı kanal tıkanıklığı ameliyatı sonrası kemik pencerede yapılan açıklık nedeniyle biraz ağrılı olabilmektedir.

İlk gün o bölgede ödem, şişlik ve ağrı olabilir. Genellikle bir hafta içerisinde iyileşme sağlanabilir.

1 Comment to “ Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı (DSR)”

  1. Esra says :Cevapla

    Merhaba 4 aydır gözyaşım sürekli akıyor gözyaı kanalında daralma varmıs 10 gün önce ameliyatla açtılar bir gözüm geçti bir gözümden hala yaş geliyor gözden sıvı verildiğinde boğazımdan sıvı geliyor ama sorun neden hala devam ediyor acaba bi bilginiz var mdır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı