Yüz Felci
Yüz Felci: Yüzün hareketini sağlayan mimik kaslarının sinirinin (fasiyal sinir) felcine denir.
Fasiyal sinirin beyinden yüze gelen kısmında olan kitleler, kanama, enfeksiyon, ödem felce neden olabilir, geçici olabileceği gibi hastalıklara bağlı kalıcıda olabilir.
Kalıcı yüz felci diyebilmek için en az 6 aylık bir süre geçmiş olması gerekir.
Yüz felcinin ilk dönemlerinde hasta göz kapaklarını kapatamaz, gözyaşı dışarı akar, uyurken gözün açık kalmasına bağlı göz bebeği kuruyabilir, uyurken gözün kapalı tutulması gerekir ve göz bebeğinin kurumaması için gün içerisinde bol suni gözyaşı damla ve jel tedavisinin uygulanması gerekir, göz bebeğinde kuruma riski olan hastalarda göz kapağının dış kısımları geçici olarak birbirine dikilebilir.
Yüz felcinin kalıcı olduğu durumlarda ise zamanla yüz kaslarında yerçekiminin etkisiyle sarkma olur, hastalar göz kapaklarını kapatamaz, kaş aşağı doğru sarkar, alt kapak dışa doğru döner, göz yaşı dışarı doğru akar, sulanma olur, yanak aşağı doğru sarkar.
Yüz felcinde gözün kapanamaması göz bebeğini riske sokar, göz bebeğinde enfeksiyon, ülser oluşumu hatta göz kaybına gidecek sonuçlara neden olabilir, bunun yanında yüzde fonksiyonel hareket kaybı ve kozmetik sorunlar oluşturur, bu olgularda hastada oluşan probleme yönelik tedaviler uygulanmalıdır.
Kaş kaldırma, orta yüz kaldırma, üst göz kapağına altın plak takılması ya da göz kapağını açan kasın zayıflatılması ile göz kapağının kapanmasının sağlanması, alt göz kapağının yükseltilmesi ve sıkılaştırılması bu hastalarda uygulanacak ameliyatlar arasındadır.
Yüz Felci Neden Olur?
Yüz felci yüzümüze gelen sinirin felcine bağlıdır. Bu 7.kranial sinirdir. Alında yüz hareketlerimizi sağlayan minik hareketlerimizi ağız göz hareketlerimizi sağlayan sinirin etkilenmesi söz konusudur.
Genellikle tek taraflı olarak karşımıza çıkmaktadır. Nedenleri arasında özellikle sinirin beyinden gelip kulak içinden geçip yüzümüze dağılan bir yapısı söz konusudur anatomik olarak.
Gerek beyinde gerek kulakta olan problemler bu sinirin etkilenmesine neden olup yüz kaslarına inerve eden sinirin fonksiyon dışı kalmasına bağlı olarak yüz kaslarının hareketinin ortadan kalkması ile sonuçlanabilmektedir.
Yüz Felci Egzersizleri
Yüz felcinde tedavi nedene yönelik yapılmaktadır. Eğer geçici bir yüz felci söz düşünülüyorsa tedavide medikal tedaviler, steroid ağırlıklı tedaviler, antioflamital tedaviler, enfeksiyona yönelik antibiyotik tedaviler ve daha sonrasında da fizik tedaviler uygulanabilmektedir.
Fizik tedaviler uygulanarak bu bölgedeki kasların hareketliliği sağlanabilmektedir. Yüz felcini düzeltmek için uygulanacak herhangi bir egzersiz mevcut değildir.
Yüz Felci Kalıcı Mıdır?
Kalıcı yüz felci de olabilir geçici de yüz felci olabilir. Geçici olan durumlar genellikle sinirin bir enfeksiyon nedeniyle ya da inflamasyon nedeniyle sıkışmasına bağlıdır.
Tabi beyinden veya kulak tabundan kitlelerin basısı sinire basısı nedeniyle olan durumlarda eğer sinir kalıcı hasarlanmış ise ya da bu tümörlerin alınması sırasında yapılan ameliyatlarda sinir kalıcı olarak hasarlanmış ise o zaman kalıcıdır diyebiliriz.
Ama bazı enfeksiyon inflamasyonlara bağlı herhangi bir neden olmadan oluşan felc durumları genellikle geçicidir. Fizik ve medikal tedavilerle hastaların yüz felci tedavi edilebilmektedir.
Yüz Felci Kimlerde Görülür?
Yüz felci genel olarak herhangi bir kesimde görülecek şeklinde durum söz konusu değildir. Fakat şöyle bir bilinen bir durum vardır bell paralizisi ve şoför paralizisi ismi verilmektedir.
Şoför paralizisi ismi verilmesinin nedeni özellikle şoförlerin araba sürerken özellikle araba sürdükleri camın açık kalması ve camdan gelen rüzgârın yüzlerine temas etmesi sonucu sinirin özellikle kulak bölgesinden kan kısmında oluşsan inflamasyon ve sıkışma nedeniyle bu kişilerde yüz felci daha sık görülmektedir.
Ya da soğuğa aşırı maruz kalındığı durumlarda sinirin etkilenmesi inflamasnunun oluşması ve buna bağlı olarak yüz felci görülebilmektedir. Bunun dışında herhangi bir kişiye özgü yüz felci olma durumu yoktur.
Yüz Felci Nasıl Teşhis Edilir?
Yüz felci hastanın klinik bulgularıyla teşhis edilebilmektedir. Sinirin etkilendiği taraftaki yüz kısmındaki kaslar çalışmamaktadır.
Hastaya ağız hareketleri yapmasını istediğimizde ya da gözünü kapatmasını istediğimizde o taraftaki ağızın hareket etmediği ve gözünün kapanmadığı görülebilmektedir.
Ya da kaşını hareket ettirmesini istediğimizde o bölgede ki kaş kalkmamaktadır. O etkilenen bölgedeki yüzde tamamen kas hareketinin olmaması söz konusudur.
Göz kapağı kapanamamakta, alt göz kapağı aşağı doğru hareketi olmaktadır. Bu şekilde bulgularla klinik olarak hastaların yüz felci tanısı konulabilmektedir.
Yüz Felci Tekrarlar Mı?
Yüz felci tekrarlar, özellikle inflamasyon veya enfeksiyona sekonder meydana gelmiş ise tekrar yine aynı bölgede aynı durum ortaya çıkarsa tekrar edebilir.
Prof. Dr.
Sevim ÇAKMAK
Göz Hastalıkları Uzmanı
Aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilir ve bana ulaşabilirsiniz.