Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Göz Kapağında İçe ve Dışa Dönme (Entropiyon ve Ektropiyon)

Göz kapağında içe ve dışa dönme, içe dönmesine entropiyon, dışa dönmesine ektropiyon denilir. Doğuştan, skar dokusu veya yaşlılığa bağlı oluşabilir.

Göz kapaklarının içeri dönmesi kirpiklerinde içeri dönmesine ve korneaya sürtünmesine neden olur. Göz yüzeyinde yara oluşumunu tetikleyebilir. Tedavisi cerrahidir.

Alt Göz Kapağında Üst Göz Kapağında İçe Dışa Dönme Tedavisi Nasıldır?

Göz kapağının içe ve dışa dönme de tedavi nedenlere yönelik yapılmaktadır. Bu nedenler skar oluşumuna bağlı olabilmektedir.

Skar oluşumu varsa içeride veya dışarda cerrahi olarak bu skarların çözülüp yerine skarlar çözüldükten sonra doku nakillerinin yapılması gerekmektedir.

Yaşlılığa bağlı olabilir. Yaşlılığa bağlı olursa dokuları tutan bağ yapılarının gevşemesine bağlı olur. Eğer bağ yapıları gevşemişse bunların sıkılaştırılması gerekmektedir.

Göz kapağın da hem içe hem de dışa dönmelerinde aynı durum söz konusudur. Bunun dışında çocuklarda görülebilmektedir. Çocuklarda özellikle konjental olarak göz kapağının içeriye doğru dönemlerini görüyoruz.

Bu da kas yapılarının gelişimsel bozukluğu söz konusudur. Yine cerrahi müdahalelerle düzeltilmesi gerekmektedir. Mekanik nedenlerle basıya bağlı olarak kitlesel nedenlerle göz kapağının dışa dönmesi söz konusu olabilir.

Eğer böyle bir neden varsa etolojik nedenin ortadan kaldırılması kitlenin alınması ektropiyonun ortadan kaldırılması sağlanmaktadır. Genel olarak tedavide uygulanan prensiplerimiz ameliyatla yapılan tedavilerdir.

Göz Kapağında İçe ve Dışa Dönme (Entropiyon ve Ektropiyon) Belirtileri Nelerdir?

Göz kapağında dışa dönme olduğu zaman kapaklar içeriye doğru dönmekte bu kapakların içeriye dönmesi kirpiklerinde içeriye doğru dönmesine neden olmaktadır.

Hastanın göz kapağını açıp kapatması durumunda kirpikler içeriye doğru sürtünmektedirler.

Bu da korneanın çizilmesine, enfeksiyonlara, ciddi gözde batma hissinin oluşmasına neden olmakta ve hastanın gözünü açamaması söz konusu olabilmektedir.

Ektripiyon da ise kapağın dışarıya doğru dönmesi söz konusudur. Genellikle bunu alt kapakta bunu görüyoruz.

Alt kapağın dışarı doğru dönmesi de kapağın özellikle göz yaşı sistemiyle ilgili fonksiyonların yeteri kadar yapamaması, gözyaşının dışarıya doğru akmasına, göz yaşının yeteri kadar korneada görevlerini yerine getirememesine neden olmakta ve kuruz göz bulgularının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Yani her iki durumda da göz yüzeyini tehdit eden problemler ortaya çıkabilmekte hatta görmeyle ilgili sıkıntılar oluşabilmektedir. Bu nedenle bu iki tablonun da tedavisinin yapılması gerekmektedir.

1 Comment to “ Göz Kapağında İçe ve Dışa Dönme (Entropiyon ve Ektropiyon)”

  1. Ayla Natof says :Cevapla

    Yasim 75.kadin.Enropium ameliyati oldum bu seferde kapak dısa döndü.4 hafta oldu.devamli mukoza çıkıyor ve şekil cok bozuk.Iyilesmesi icin 34 gun azmi.Sabirmi gostermekiyim,ne yapmaliyim Lutfen aydinlatirmisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı