Bebeklerde Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı
Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı, yenidoğan bebeklerin %1-3’ ünde gözyaşı kanalı tıkanıklığı olabilir.
Bu bebeklerin büyük kısmında problem gözyaşının buruna aktığı kanalın en son kısmında zar şeklinde tıkanıklık olmasıdır.
Bu yapı normalde doğumda veya doğumdan sonraki bir ay içerisinde kendiliğinden açılır, açılmadığı taktirde bebeklerde gözyaşı salınımını başladığı, genellikle birinci aydan sonra sulanma, çapaklanma şikayetleri ile aile doktora başvurur.
Bazı bebeklerde gözyaşının boşaldığı kanalın kese kısmında şişlik olabilir, kanalın tıkalı olması enfeksiyonlara zemin hazırlar ve hastalarda genellikle sık sık yoğun çapaklanma ve konjonktivit bulguları olur, bazı bebeklerde burun köküne (Gözyaşı kese bölgesi) baskı uygulandığında göze doğru akıntı olur.
Hastalığın tanısı boya testi ile basitçe konur, boyanın damlatıldıktan sonra göz yüzeyinde göllenmesi, buruna geçmemesi tıkanıklık belirtisidir, genellikle bu test tanı koydurucudur.
Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavisi, bir yaşına kadar masaj ve gereğinde enfeksiyon var ise zaman zaman antibiyotik damla uygulanmasıdır, burada masajın uygun şekilde yapılmasının önemi büyüktür.
Çünkü uygun şekilde masaj yapılan bebeklerde %90 kanalın açılma şansı vardır.
Masaj göz ile burun kökü arasında gözyaşı kesesinin olduğu bölgeye bastırılarak, kese içerisindeki sıvının kanal alt ucuna itilmesi ve bu şekilde kanalın en alt kısmında bulunan zar şeklinde tıkanıklığını açılması esasına dayanmaktadır.
Kesede birikmiş olan sıvı kanalın alt ucuna itilerek bir hidrostatik basınç oluşturulmaktadır.
Bir yaşına kadar kanalın açılmadığı olgularda tedavi sondalama ismini verdiğimiz gözyaşı kanal tıkanıklığı cerrahi uygulamasının yapılmasıdır. Bu işlemde kanalın alt ucuna kanalın içinden ilerletilen bir metal çubuk ile kanalın açılmasına yönelik yapılan işlemdir.
İşlemin başarısı %90 civarındadır, gözyaşı kanalının altına endoskopik görüntüleme sistemi ile kontrol edilerek işlemin uygulanması cerrahi başarı şansının yükseltmektedir.
Başarısız olgularda 6 hafta sonra işlem tekrar uygulanmaktadır, sonuç yine başarısız olursa bu durumda silikon tüp kanala takılmaktadır, çocuklarda bu uygulamaların başarısı yaşın ilerlemesi ile düşmektedir.
Bu yüzden masaj ile kanalın açılmadığı durumda bir yaşından sonra hastanın kanalın açılması için bekletilmesi, daha sonra uygulanacak cerrahi uygulamaların başarısını düşürebilmektedir.
Bebeklerde Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavisi Nasıldır?
Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığında ilk bir yıl tedavimiz masajdır. Burada göz yaşı kanalının buruna açıldığı kısımda membranöz blokaj vardır.
Bu blokajı ortadan kaldırabilmek için masaj ile keseden burunda tıkanıklığın olduğu yere doğru hidrostatik bir basınç uygulamak gerekmektedir. Bu nu da masajla sağlamaktayız.
Ailelerin bunu günde 3 kere en az 10 kez uygulamalarını istemekteyiz. Eğer enfeksiyon varsa enfeksiyon tedavisinde antibiyotik damlalar verilerek sağlanabilmektedir.
Eğer bir yıl içerisinde tedavi sonuçlanmazsa ve göz yaşı kanal tıkanıklığı açılmazsa bu durumda sonrasında sondalama dediğimiz bir işlemin yapılması uygulanmaktadır.
Burada ince metallerin gözyaşı kanal sisteminden geçirilerek buruna iletilmesi ve burunda ki bu membranöz blokajın ortadan kaldırılması sağlanmaktadır.
Eğer bunla düzelme olmaz ise tekrar sondalama uygulanabilir. Ya da beraberinde silikon tüpler kullanılarak kanlın açılması sağlanabilir.
Şayet 4 yaşına kadar olan süreçte bu uygulamalarda herhangi bir başarı elde edilemezse bu durumda 4 yaşından sonra erişkinlerde uygulana bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı ameliyatları çocuklarda uygulanabilir.
Bebeklerde Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Masajı Nasıl Yapılır?
Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı mevcudiyetinde masaj uygulanabilir. Masajdaki amaç göz yaşı kesesinde bulunan sıvının burun bölgesine iletilerek kanalın tıkalı olduğu burnun alt kısmındaki membranöz blokajının ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Burada kese içerisinde bulunan sıvının burnun alt kısmına iletilerek buraya bir hidrostatik bir basınç oluşturulması ve kanalının alt kısmının zarın açılması amaçlanmaktadır.
Elimizin baş parmağıyla kese bölgesi dediğimiz gözümüzle burnumuzun birleştiği kısma baş parmağımızla bebeğin bu bölgesine bastırılarak 3-5 sn bekletilerek kaldırılmaktadır.
Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı masajı bu şekilde yapılmaktadır. Bu şekilde hidrostatik bir basınç oluşturulup sıvının keseden burnun alt kısmına iletilmesi sağlanmaktadır.
Günde 3 kere en az 10 kez ya da sık sık fırsat buldukça masajın yapılması gerekmektedir. Masajı yaparken bebeğin gözündeki kemik yapısının hassas olduğuna kemik yapısına zarar verecek şekilde ciddi bir basınç uygulanmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.