Göz Kapaklarında Görülen iyi Huylu ve Kötü Huylu Lezyonlar
İnsan cildinde görülen iyi huylu ve kötü huylu lezyonların çoğu göz kapaklarında da görülebilir.
Göz kapaklarında en sık görülen iyi huylu lezyon şalazyon adını verdiğimiz göz yaşı yağ salınımı yapan bezlerin ağızlarının tıkanması sonucu oluşur.
En sık neden kirpik dibi iltihabıdır. Bu olgularda tedavide cerrahi olarak kistin boşaltılması gerekir. Yeni lezyonların oluşmaması için kirpik dibi hijyeninin sağlanması gereklidir.
Göz Kapaklarında Görülen iyi Huylu ve Kötü Huylu Lezyonların Belirtileri Nelerdir?
Göz kapaklarında iyi huylu ve kötü huylu lezyonlar olabilir. Bunlar doğuştan da olabilir ya da sonradan karşımıza çıkabilmektedir.
Doğuştan görülen lezyonlar özellikle bening lezyonların başında hemanjiomlar yani damarsal patojiler gelmektedir. Biz buna kapiller hemanjiom diyoruz.
Özellikle çocuklarda oldukça sık gördüğümüz bir tablo.
Bu durumda çocuklarda hemanjiom varsa hemanjiomun görmeye engel teşkil edip etmediği konusunda dikkatli olmak gereklidir.
Eğer çocuklarda göz kapağında hemanjiom var ise görme aksanı kapatıyorsa göz tembelliğine neden olabilir. Bu durumda hemen tedavilerinin yapılması gerekmektedir.
Bunun dışında erişkinlerde göz kapağında iyi huylu lezyonlar veya kötü huylu lezyonlar görülebilir. Genellikle cildimizde görülen iyi huylu veya kötü huylu lezyonların hepsi göz kapaklarında da görülebilir.
Genel olarak tüm cildimizde görülen lezyonların hepsini göz kapağı cildinde de görebilmekteyiz.. Bunlar yağ bezleri olabilir, cildin kendinden kaynaklanan cilt kaynaklı bening lezyonlar olabilir, kötü huylu tümörler olabilir.
İyi huylu tümörler genellikle çok fazla büyümezler. Çevresinde damarsal yapılar çok fazla mevcut değildir. Sakin görünümlüdürler. Ama kötü huylu tümörler zaman içerisinde büyürler.
Etrafında ince damar ağları olur ve ortasında zamanla çukurlaşmalar olur. Dokunulduğunda kanamalar meydana gelir.
Eğer kirpikli kenarlarda ise o kirpiklerde dökülmeler oluşabilir. Kötü huylu lezyonların belirtileri, bunlar bizim için kötü huylu olduğunu gösteren belirtilerdir.
Göz Kapaklarında Görülen iyi Huylu ve Kötü Huylu Lezyonlar Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Göz kapağında görülen iyi huylu veya kötü huylu lezyonlar genellikle lezyonların kendilerinin ortaya çıkmasıyla görülür. İyi huylu lezyonlarda büyüme genellikle çok az ve yavaştır.
Kötü huylu lezyonlar da ise lezyon çok daha hızlı büyür. Lezyonun etrafında damarsal yapı oluşması, lezyonun göbeklenmesi, lezyondan olan kanamalar ve lezyonun kabuk tutması lezyonun kötü huylu olduğu yönünde bilgileredir.
Göz Kapaklarında Görülen iyi Huylu ve Kötü Huylu Lezyonların Tedavisi Nasıldır?
Göz kapaklarında görülen iyi huylu lezyonlar da tedavi lezyonun alınması ve bölgenin onarılması şeklinde gerçekleştirilebilir..
Bu çoğu zaman bening lezyonların da lezyonun alınıp kesenin bir araya getirilmesi bizim için yeteli olmaktadır. Ama malign lezyonlarda durum bu şekilde değildir.
Tümörün sağlam cerrahi sınırlarla çıkarılması gerekmektedir.
Gerekirse ameliyat sırasında frozen dediğimiz patolojik değerlendirmelerin yapılıp cerrahi sınırlarda tümörün olup olmadığı saptanması gerekmektedir.
Göz kapaklarında iyi huylu ve kötü huylu lezyonların, tamamıyla temizlenmesinden sonra göz kapağının tekrar oluşturulması gerekmektedir. Bu da defektin büyüklüğüne göre değişebilmektedir.
Bazen kapak küçük lezyonlar da tekrar bir araya getirilip yeniden oluşturulabilmektedir. Ama bazı olgularda kapağın tümüyle alınıp yeniden bir kapağın oluşturulması rekonstrüksiyonların yapılması gerekmektedir.
Bunun için özel cerrahi işlemler uygulanarak hastaya tekrar bir kapak oluşturulabilmektedir.

Prof. Dr.
Sevim ÇAKMAK
Göz Hastalıkları Uzmanı
Aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilir ve bana ulaşabilirsiniz.